فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 126، خرداد و تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا پورحیدری* صفحات 2214-2215
  • امیرحسین عامل رهباردار، بشری هاتف، علی مطیع نصرآبادی، غلامحسین مفتاحی، علیرضا محمدی* صفحات 2216-2226
    زمینه و هدف
    تنظیم هیجان عاملی مهم و تعیین کننده در بهزیستی روانی و عملکرد اثربخش افراد است، که نقش اساسی در سازگاری با رویدادهای استرس زای زندگی ایفا می کند. افرادی که اختلال در تنظیم هیجانی را تجربه می کنند ممکن است علائمی مانند رفتارهای تکانشی، اضطراب شدید، پرخاشگری و مشکلات در فراشناخت را نشان دهند. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با چگالی بالا (HD-tDCS) در قشر پیش پیشانی خلفی-جانبی (DLPFC) مغز بر بهبود بدتنظیمی هیجانی و همچنین سرعت پردازش اطلاعات مغزی افراد می باشد.
    روش ها
    این مطالعه یک تحقیق پیش آزمون-پس آزمون است. در این مطالعه از 20 شرکت کننده سالم (جنسیت مرد، راست دست) استفاده شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی در دو گروه تحریک آندال و گروه شم (کنترل) قرار گرفتند. با کامل کردن پرسشنامه های ERQ و DTS و همچنین انجام آزمون PASAT پیش و پس از تحریک الکتریکی مغز به روش HD-tDCS در ناحیه L-DLPFC، این مطالعه مورد پیگیری و انجام قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از مداخله (تحریک) در مقایسه پیش و پس آزمون بین گروه تحریک و گروه کنترل از لحاظ متغیر ارزیابی، سرکوبی، جذب شدن به وسیله هیجانات منفی، تنظیم تلاش ها برای تسکین پریشانی، تعداد پاسخ درست آزمون پاسات و زمان پاسخ آزمون پاسات تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05>P). این موضوع نشان دهنده اثربخشی مداخله (تحریک آندال) بر این مولفه ها بین گروه تحریک و کنترل می باشد. اما بین گروه تحریک و گروه کنترل از لحاظ متغیرتحمل پریشانی هیجانی، برآورد ذهنی پریشانی و تعداد پاسخ نادرست آزمون پاسات تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05<P). همچنین در مقایسه پیش و پس آزمون در هیچ کدام از مولفه های پژوهش، زمان به عنوان فاکتور معنی داری شناخته نشد.
    نتیجه گیری
    تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با چگالی بالا (HD-tDCS) در قشر پیش پیشانی خلفی-جانبی (DLPFC) سمت چپ باعث بهبود برخی از مولفه های بدتنظیمی هیجانی شده و همچنین میزان سرعت پردازش اطلاعات مغز را نیز بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: هیجان، بدتنظیمی، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، پردازش اطلاعات، قشر پیش پیشانی خلفی-جانبی
  • راضیه خسروی، فاطمه صغری کربلایی هرفته*، محمدعلی فردین صفحات 2227-2237
    زمینه و هدف
    مشکلات روان شناختی و خانوادگی، هنگامی تشدید می شود که یکی از افراد خانواده با بحران هایی در زندگی مواجه شود؛ ازجمله این بحران ها حضور فرد ایثارگر در خانواده است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی با تاکید بر آموزه های دین اسلام بر حالات روانشناختی مثبت و طلاق عاطفی همسران خانواده های ایثارگر انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری متشکل از همسران خانواده های ایثارگر شهرستان زاهدان در سال 1401 بود. بر اساس معیارهای ورود، 30 نفر با روش نمونه گیری در درسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های حالت های روان شناختی مثبت (رجایی و همکاران، 1390) و طلاق عاطفی (گاتمن، 1998) بود. برنامه آموزش مهارت های ارتباطی با تاکید بر آموزه های دین اسلام به صورت هفتگی دوبار طی 8 جلسه 1/5 ساعته به گروه آزمایش، ارائه شد و گروه  آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه به لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی سن، تحصیلات و اشتغال تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/05<P). نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی با تاکید بر آموزه های دین اسلام در افزایش نمرات حالت های روان شناختی مثبت (P<0/001 ،F=73/804) و کاهش نمرات طلاق عاطفی (P<0/001 ،F=15/166) همسران خانواده های ایثارگر موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    ارتباط موثر برای حفظ روابط سالم ضروری است و هنگامی که با آموزه های اسلامی ترکیب شود، این توانایی را دارد که درک، شفقت و احترام بیشتری را در بین اعضای خانواده ایجاد کند بنابراین آموزش مهارت های ارتباطی با تاکید بر آموزه های دین مبین اسلام، پتانسیل ارتقای حالات روان شناختی مثبت و کاهش طلاق عاطفی را در میان همسران خانواده های ایثارگر دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، آموزه های دین اسلام، حالت های روان شناختی مثبت، طلاق عاطفی، همسران ایثارگران
  • فرزین فقیه، محبوبه هادیپور* صفحات 2238-2247
    زمینه و هدف
    جانبازان یکی از اقشار جامعه اند که به علت مشکلات جسمانی ناشی از جنگ آسیب های گوناگونی را در ابعاد مختلف زندگی متحمل می گردند؛ از این رو کیفیت زندگی آنان بیش از هرعامل دیگر تحت تاثیر قرار می گیرد. پژوهش حاضر باهدف بررسی مدل پیش بینی کیفیت زندگی جانبازان براساس ذهنیت های طرحواره ای، آسیب اخلاقی و اضطراب وجودی اجرا شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید شهر اصفهان بودند که از بین آنان تعداد 320 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های کیفیت زندگی، ذهنیت های طرحواره ای، آسیب اخلاقی و اضطراب وجودی استفاده گردید. در نهایت داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 24، Lisrel نسخه 11 و Amos نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مدل پیش بینی کیفیت زندگی جانبازان براساس ذهنیت های طرحواره ای، آسیب اخلاقی و اضطراب وجودی دارای برازش است (0/01>P). از این رو براساس نتایج می توان بیان نمود مهم ترین عامل موثر و معنادار که باعث کاهش کیفیت زندگی جانبازان در 8 سال دفاع مقدس شده است، اضطراب وجودی می باشد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته های پژوهش می توان چنین استنباط کرد که با بررسی و تدوین بسته های درمانی جهت کاهش اضطراب وجودی، می توان به ارتقاء کیفیت زندگی جانبازان کمک شایانی نمود.
    کلیدواژگان: آسیب اخلاقی، اضطراب وجودی، جانبازان، ذهنیت های طرحواره ای، کیفیت زندگی
  • حکمت احسان بخش، ابوالفضل رحمانی*، اسماعیل کرمی، رضا سبزواری راد صفحات 2248-2257
    زمینه و هدف

    دوره های آموزشی نظامیان با توجه به شرایط جدید نسبت به قدیم باید به گونه ای طراحی شود که علاوه بر کارا بودن آن در یک مدت زمان کوتاه تر، بتواند آمادگی جسمانی و عوامل اثرگذار بر آن ها را توسعه دهد. فعالیت مقاومتی با تجهیزات مختلف نظامی و ورزشی همچون ماسک گاز و ماسک تمرینی که بیشتر با شدت پایین انجام می شود پاسخ ها و تاثیرات فیزیولوژیکی مختلفی را به دنبال دارد. از این رو، هدف اصلی این پژوهش مطالعه تاثیر دو نوع ماسک نظامی و تمرینی طی فعالیت ورزشی مقاومتی بر پاسخ های لاکتات و هورمون رشد در افراد نظامی بود.

    روش ها

    در این مطالعه، از روش متقاطع استفاده شد. 12 فرد نظامی تمرین کرده (با میانگین سنی سال 6/45±27/75 و شاخص توده بدنی 3/43±25/41 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت کاملا تصادفی و در سه روش سنتی یا کنترل (1RM %75)، فعالیت مقاومتی همراه با ماسک نظامی و ماسک تمرینی (1RM %30) مورد پژوهش قرار گرفتند. فعالیت مقاومتی شامل اجرای 4 نوبت حرکت اسکوات با مجموع  تکرار 65 بود. نمونه های خونی قبل و بلافاصله بعد از فعالیت جمع آوری شد. داده ها با استفاده از روش واریانس تحلیل واریانس دو راهه با اندازه گیری های مکرر، با نرم افزار SPSS (نسخه 23) در سطح معناداری 0/05>P مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    هر سه روش تمرینی موجب افزایش معنادار لاکتات (0/05>P) و عدم افزایش هورمون رشد جز در روش سنتی بلافاصله پس از فعالیت شد اما تفاوت معناداری بین گروه ها در میزان لاکتات بود ولی در میزان هورمون رشد مشاهده نشد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان داد هر دو روش فعالیت ورزشی مقاومتی همراه با ماسک نظامی و تمرینی مانند فعالیت مقاومتی روتین می تواند موجب افزایش معنی دار لاکتات خون پس از فعالیت شود. این تحقیق اثربخشی این گونه از تمرینات بر پاسخ افزایشی لاکتات را تایید می نماید و می تواند اهدافی را که از تمرینات با شدت بالا انتظار می رود، برآورده کند.

    کلیدواژگان: نظامیان، ماسک نظامی، ماسک تمرینی، لاکتات، هورمون رشد
  • مهدی طیبی، محمد فشی*، افشار جعفری صفحات 2258-2268
    زمینه و هدف
    با توجه به رابطه معنی دار بین سطح مقطع عضلانی (CSA) و قدرت عضلانی، هدف اصلی ورزشکاران درگیر در تمرینات مقاومتی، افزایش حجم و قدرت عضلانی است. دستکاری مناسب متغیرهای تمرینی مانند شدت، حجم، فرکانس، انتخاب تمرین، فاصله استراحت و سرعت برای به حداکثر رساندن هایپرتروفی عضلانی ناشی از تمرین ضروری است. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر تغییرات هفتگی تمرین مقاومتی بر ضخامت عضله و سازگاری قدرتی در مردان جوان پرداخت.
    روش ها
    تعداد 30 مرد جوان (سن: 1/37±21/37 سال، قد: 3/34±174/48 سانتی متر، وزن: 3/45±72/13 کیلوگرم) به طور تصادفی به گروه های تغییر شیوه تمرینی (VAR) یا گروه تمرین سنتی (TRAD) تقسیم شدند. هفته های تمرین گروه VAR شامل انطباق، استرس متابولیک، تنش مکانیکی، آسیب عضلانی و هفته بدون بار تمرینی بود که 2 چرخه از این تغییرات از طریق مداخله تمرینی برای آن ها رخ داد، اما روال تمرینی گروه TRAD در طول دوره تغییر نکرد.
    یافته ها
    هر دو گروه TRAD (P=0/001) و VAR (P=0/007) افزایش قابل توجهی در ضخامت عضله دوسر بازویی (BB) نشان دادند، اما تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (0/012 =P). ضخامت عضله پهن خارجی (VL) در هر دو گروه به طور معنی داری افزایش یافت (0/001=P) اما تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (0/05<P). در بین گروه ها، توده بدون چربی بدن (LBM) به طور معنی داری افزایش (0/001 =P) و درصد چربی بدن TRAD (P=0/024) و VAR (P=0/049) کاهش یافت اما تفاوت معنی داری در شاخص توده بدنی مشاهده نشد (0/05<P). هر دو گروه در آزمون قدرت پرس سینه و اسکات پشت (1-RM) افزایش معنی داری نشان دادند (0/001 =P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تغییر شیوه های تمرین مقاومتی به صورت هفتگی برای هایپرتروفی عضله دوسربازویی موثرتر از تمرین مقاومتی سنتی است. با این وجود در مورد عضله پهن خارجی اثر تمرینات VAR و TRAD مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، هایپرتروفی عضلانی، تنش مکانیکی، استرس متابولیک، آسیب عضلانی
  • فاطمه تیموری، سیده رقیه سیدی*، امیرحسین حسین پیشگویی، ریحانه سیدی صفحات 2269-2276
    زمینه و هدف

    تریاژ فرآیندی پویا از زنجیره مراقبت از بیمار است که جهت تعیین اولویت برای درمان، تخلیه و آلودگی زدایی استفاده می شود. آمادگی پرستاران نظامی به منظور جداسازی و تریاژ مصدومین شیمیایی امری ضروری است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر آموزش تریاژ مصدومین شیمیایی به روش چندرسانه ای بر میزان نگرش پرستاران یک بیمارستان منتخب نظامی است.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 54 پرستار شاغل در یک بیمارستان نظامی شهر مشهد در سال 1400 به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. نگرش پرستاران در سه مرحله قبل، بعد و یک ماه بعد از مداخله اندازه گیری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 21 و با آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس اندازه های تکراری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره نگرش در بین دو گروه قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (0/180 =P) اما افزایش معناداری در میانگین نمره نگرش در گروه آزمون بعد از مداخله (0/001=P) و یک ماه بعد مشاهده شد (0/009=P) و اندازه اثر میزان نگرش در محدوده متوسط برآورد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج، بیانگر اثربخشی آموزش چند رسانه ای بر بهبود نگرش پرستاران در تریاژ مصدومین شیمیایی است؛ لذا پیشنهاد می شود در برنامه های آموزش مداوم از آموزش چندرسانه ای جهت ارتقای دانش و نگرش پرستاران در پاسخ به حوادث و بلایا بویژه حوادث شیمیایی، میکروبی و هسته ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: حوادث شیمیایی، پرستار، تریاژ، نگرش، آموزش چند رسانه ای
  • مریم جلیلی مقدم، جاماسب نوزری*، مسعود لطیفیان، سید پژمان شیرمردی، سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی صفحات 2277-2287
    زمینه و هدف

    باتوجه به توانایی سوسری ها در انتقال عوامل بیماری زا به مواد غذایی، این گروه از حشرات به لحاظ کاربرد در جنگ و ترور زیستی تهدیدی برای امنیت غذایی کشورها محسوب می شوند. در این پژوهش شناسایی فون سوسری ها (Blattodea)، نحوه پراکنش جغرافیایی و پتانسیل استقرار آن ها در انبارهای خرمای شش استان مهم خرماخیز ایران شامل کرمان، فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان به منظور پیش بینی احتمال مخاطره آن ها در سال 1401 انجام شد.

    روش ها

    از روش آماری تحلیل عاملی (factor analysis) برای بررسی واریانس بین چند متغیر وابسته براساس توصیف آن ها برحسب تعداد اندکی متغیر (عامل) نهان موثر بر نوع توزیع جمعیت استفاده شد. تحلیل خوشه ‏ای به روش سلسله مراتبی و صحت آن با استفاده از تشخیص خطی و تعمیم تفکیک کننده خطی فیشر انجام شد.

    یافته ها

    در مناطق خرماخیز ایران سه گونه سوسری شامل سوسری آمریکایی Periplaneta americana، سوسری شرقی Blatta orientalis و سوسری آلمانی Blattella germanica  فعال بودند. بالاترین پراکنش این سوسری های به ترتیب در استان های (کرمان، فارس و بوشهر)، (کرمان و سیستان و بلوچستان)، (خوزستان و سیستان و بلوچستان)، (خوزستان و سیستان و بلوچستان)، بوشهر و فارس بود. بالاترین نرخ استقرار نسبی مربوط به سوسری شرقی و در استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان بود. بیشترین طاقچه زیستگاهی (habitat niche) بهره برداری نشده در استان هرمزگان و مربوط به سوسری آلمانی بود. هرچه شاخص طاقچه زیستگاهی بهره برداری نشده بالاتر باشد، احتمال طغیان پیش بینی نشده آن سوسری در انبارهای آن استان بالاتر است.

    نتیجه گیری

    تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از گسترش عامل بیولوژیکی نوعی پدافند غیرعامل در مقابل تهدید زیستی است. نتایج این پژوهش در فرایند تجزیه وتحلیل خطر سوسری ها برای تعیین میزان احتمال مخاطره ناشی از آن ها ضروری است.

    کلیدواژگان: مخاطره زیستی، نظارت، سوسری، پراکنش زیستی، استقرار جمعیت
|
  • Gholamreza Poorheidari * Pages 2214-2215
  • Amirhossein Amelrahbardar, Boshra Hatef, Ali Motie Nasrabadi, Gholamhossien Meftahi, Alireza Mohammadi * Pages 2216-2226
    Background and Aim
    Emotion regulation is an important and determining factor in psychological well-being and effective behavior of people, which plays an essential role in adapting to stressful life events. People who experience emotion dysregulation may show symptoms such as impulsive behaviors, severe anxiety, aggression, and problems with metacognition. This study aims to investigate the effectiveness of high-definition transcranial direct current stimulation (HD-tDCS) in the dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) of the brain in improving emotion dysregulation and the speed of brain information processing.
    Methods
    This study is pre-post-test research. In this study, 20 healthy participants (male, right-handed) were used. The participants were randomly assigned to two anodal stimulation groups and sham (control) groups. By completing the ERQ and DTS questionnaires, as well as performing the Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT) before and after electrical stimulation of the brain by the HD-tDCS method in the L-DLPFC area, this study was followed up and carried out.
    Results
    After the intervention (stimulation) in the pre-post test comparison between the stimulation group and the control group, there was a difference in terms of evaluation variables, suppression, being absorbed by negative emotions, regulating efforts to relieve distress, the number of correct answers in the PASAT test and the time to answer the PASAT test. There was significance (P<0.05). This shows the effectiveness of the intervention (anodal stimulation) on these components between the stimulation and control groups. However, there was no significant difference between the stimulation and control groups in terms of emotional distress tolerance, subjective estimation of distress, and the number of incorrect answers in the PASAT test (P>0.05). Also, in the comparison of the pre-post test, time was not recognized as a significant factor in any of the research components.
    Conclusion
    High-definition transcranial direct current stimulation (HD-tDCS) in the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) improves some components of emotion dysregulation and also improves brain information processing speed.
    Keywords: Emotion, Dysregulation, Transcranial Direct Current Stimulation, Data Processing, Dorsolateral Prefrontal Cortex
  • Razieh Khosravi, Fatemeh Soghra Karbalai Herofteh *, Mohammadali Fardin Pages 2227-2237
    Background and Aim
    Psychological and family problems are aggravated when one of the family members faces crises in life; Among these crises is the presence of a selfless person in the family. The present study was conducted with the aim of the effect of teaching communication skills with emphasis on the teachings of Islam on positive psychological states and emotional divorce of wives of self-sacrificing families.
    Methods
    The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design, a control group, and a statistical population consisting of wives of self-sacrificing families in Zahedan city in 2022. According to the entry criteria, 30 people were selected by direct sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Research tools included questionnaires of positive psychological states (Rajaei et al., 2013) and emotional divorce (Gutman, 1998). The communication skills training program with an emphasis on the teachings of Islam was presented to the experimental group twice a week during 8 sessions of 1.5 hours, and the control group did not receive the training. Data were analyzed using chi-square tests and analysis of covariance in SPSS26 statistical software.
    Results
    The results showed no significant difference between the two groups in terms of age, education, and employment demographic variables (P<0.05). The results of covariance analysis showed that teaching communication skills with an emphasis on the teachings of Islam increased the scores of positive psychological states (P<0.001, F=73.804) and decreased the emotional divorce scores (P<0.001, F=15.166). Wives of self-sacrificing families have been effective.
    Conclusion
    Effective communication is essential for maintaining healthy relationships and when combined with Islamic teachings, it can foster greater understanding, compassion, and respect among family members. Therefore, teaching communication skills with an emphasis on the teachings of Islam has the potential to enhance positive psychological states and reduce emotional divorce among wives of self-sacrificing families.
    Keywords: Communication Skills, Islamic Teachings, Positive Psychological States, Emotional Divorce, Spouses Of Martyrs
  • Farzin Faghih, Mahboobeh Hadipoor * Pages 2238-2247
    Background and Aim
    Veterans are one of the sections of society that suffer various injuries in different dimensions of life due to physical problems, therefore their quality of life is affected more than any other factor. Therefore, the present research was conducted to investigate the model of predicting the quality of life of veterans based on schema modes, moral injury, and existential anxiety.
    Methods
    The current research is descriptive and correlational type. The statistical population studied included all the veterans covered by Shahid Foundation of Isfahan, and 320 veterans were selected from that. Quality of life questionnaire, schema modes, questionnaire, moral injury questionnaire, and existential anxiety questionnaire were used to measure research variables. Finally, the data were analized in SPSS software version 24, Lisrel version 11, and Amos version 26.
    Results
    The model for predicting the quality of life of veterans based on schema modes, moral injury, and existential anxiety is appropriate (P>0.01). Therefore, based on the results, it can be stated that the most important effective, and significant factor that has reduced the quality of life of the veterans in the 8 years of the holy defense is existential anxiety.
    Conclusion
    According to the results of the research, it can be inferred that by examining and developing treatment packages to reduce existential anxiety, it is possible to help improve the quality of life of veterans.
    Keywords: Moral Injury, Existential Anxiety, Veterans, Schema Modes, Quality Of Life
  • Hekmat Ehsanbakhsh, Abolfazl Rahmani *, Esmail Karami, Reza Sabzevarirad Pages 2248-2257
    Background and Aim

    Considering to the new conditions compared to the traditional concept, military training courses should be designed in such a way that becomes efficient, effective, and works properly and practical. In contrast, their physical training develops from other types of aspects such as metabolic and hormonal. Resistance exercise (RE) with different types of military and training equipments, such as gas masks, and training masks that performs with a low intensity, results in different physiological responses and effects. Therefore, the main goal of this research was to study the effect of two types of military and training masks during resistance sports exercise on lactate and growth hormone responses in the AJA simulated training program.

    Methods

    In this study, the case-crossover method was used. Twelve military personnel trained (with an average age of 27.75 ± 6.45 years and a body mass index of 25.41 ± 3.43 kg/m2) were randomly chosen and examined in three different physiological training methods traditional (control) training (Intensity: 1RM 75%), training with military and training masks (1RM 30%). The RE consisted of performing 4 squat movements with a total of 65 repetitions. Blood samples were collected before and immediately after the workout. The data were analyzed using the two-way analysis of variance method with repeated measurements, with SPSS software (version 23) at a significance level of P<0.05.

    Results

    All three types of exercise caused a significant increase in lactate (P<0.05) and no increase in growth hormone except the traditional method immediately after the exercise, but there was a significant difference between the groups in the amount of lactate, but not in the amount of growth hormone (P<0.05).

    Conclusion

    Studies have shown that both methods of resistance sports activity with a military mask and exercise such as routine resistance activity can cause a significant increase in blood lactate after exercise. This research confirms the effectiveness of this type of training on lactate increase response and can meet the goals expected from high-intensity training.

    Keywords: Military Personnel, Gas Mask, Training Mask, Lactate, Growth Hormone
  • Mehdi Tayebi, Mohamad Fashi *, Afshar Jafari Pages 2258-2268
    Background and Aim
    Given the significant relationship between muscle cross-sectional area (CSA) and muscle strength, the primary objective for athletes involved in resistance training is to enhance muscle mass and strength. Proper manipulation of training variables such as intensity, volume, frequency, exercise selection, rest interval, and tempo are essential for maximizing exercise-induced muscle hypertrophy. The present study examined the effects of weekly variations in resistance training on muscle thickness (MT) and strength adaptations in young men.
    Methods
    This research included 30 participants (age: 21.37±1.37 years, height: 174.48±3.34 cm, weight: 72.13±3.45 kg). They were randomly assigned into varying training groups whose training routine changed every week (VAR) or traditional training groups that did not change (TRAD) for ten weeks. For the VAR group training weeks were labeled as adaptation, metabolic stress, mechanical tension, muscle damage, and de-load week 2 cycles of this change occurred through the training intervention for them, but the TRAD group training routine did not change through the study.
    Results
    Both the TRAD and VAR groups showed significant increases in the MT of the biceps brachii muscle (BB) (VAR: P=0.001; TRAD: P=0.007), significant differences were observed between groups (P=0.012). Vastus lateralis (VL) MT increased significantly in both groups (P=0.001), no significant difference was observed between the two groups (P>0.05). Among the groups, lean body mass (LBM) increased significantly (P=0.001), TRAD group showed a significant decrease in body fat (P=0.49), there was no significant change in BMI of both groups (P>0.05). Both groups showed significant increase in bench press and back squat 1-RM strength test (P=0.001). Back squat showed a trivial non-significant difference between the groups (P=0.072).
    Conclusion
    The results showed that changing resistance training methods weekly was more effective than traditional resistance training for biceps hypertrophy. Nevertheless, the effects of VAR and TRAD exercises are similar in the case of the latissimus dorsi muscle.
    Keywords: Resistance Training, Muscle Hypertrophy, Mechanical Tension, Metabolic Stress, Muscle Damage
  • Fatemeh Teymouri, Roghaye Seyedi *, Amirhosein Pishgooie, Reyhane Seyedi Pages 2269-2276
    Background and Aim

    Triage is a dynamic process of the patient care chain that is used to determine priority for treatment, evacuation, and decontamination. The preparation of military nurses is essential for the isolation and triage of chemical casualties. The purpose of this study is to determine the impact of the triage training of chemical casualties using a multimedia method on the attitude of nurses of a selected military hospital.

    Methods

    In this semi-experimental study, 54 nurses working in a military hospital in Mashhad, Iran in 2022 were selected and randomly allocated to intervention and control groups. The data collection tool included two sections of demographic information and a researcher-made questionnaire. Nurses' attitudes were measured in three stages before, after, and one month after the intervention. Then the data were analyzed using SPSS software ver.21 and with independent t-tests and analysis of variance of repeated measures.

    Results

    There was no statistically significant difference in the average attitude score between the two groups before the intervention (P>0.180) but, a significant increase in the mean scores of nurses' attitude in the test group was observed after the intervention (P=0.001) and one month later (P=0.009), and the effect size of the attitude level was estimated in the medium range.

    Conclusion

    The results show the effectiveness of multimedia training on improving nurses' attitudes in the triage of chemical casualties; Therefore, it is suggested to use multimedia training in continuous training to improve the knowledge and attitude of nurses in response to disasters, especially chemical, microbial and nuclear events.

    Keywords: Chemical Accidents, Nurse, Triage, Attitude, Multimedia Education
  • Maryam Jalili Moghadam, Jamasb Nozari *, Masoud Latifian, Seyed Pezhman Shirmardi, Seyed Mohammadali Ebrahimzadeh Mosavi Pages 2277-2287
    Background and Aim

    The ability of cockroaches to transmit pathogenic agents to food makes them a threat to the country's food security in terms of use in war and biological terror. In this research, the identification of cockroaches (Blattodea), their geographic distribution, and establishment potential in date warehouses of six important date-growing provinces of Iran, including Kerman, Fars, Khuzestan, Sistan and Baluchistan, Bushehr, and Hormozgan, were carried out to their risk predict.

    Methods

    The statistical method of factor analysis was used to investigate the variance between several dependent variables based on their description in terms of a few latent variables (factors) effective on the type of population distribution. The cluster analysis was performed using a hierarchical method and its accuracy was evaluated using linear detection techniques and a generalization of Fisher's linear discriminator.

    Results

    Three species of cockroaches, including the American cockroach Periplaneta americana, the eastern cockroach Blatta orientalis, and the German cockroach Blattella germanica, are active in Iran's date-producing areas. The highest distribution of these cockroaches was in (Kerman, Fars, and Bushehr), (Kerman and Sistan and Baluchistan), (Khuzestan and Sistan and Baluchistan), (Khuzestan and Sistan and Baluchistan), Bushehr and Fars, respectively. The highest relative establishment rate was found in the provinces of Sistan and Baluchistan, Hormozgan, and Khuzestan. The largest unexploited habitat niche was in Hormozgan province, related to the German cockroach. The unanticipated outbreak chance of cockroaches in the warehouses of that province increases with the index of the unexploited habitat niche in that province.

    Conclusion

    Early detection to prevent the spread of the biological agent is a passive defense against the biological threat. The results of this research are essential in analyzing the risk of cockroaches and determining the hazards caused by them.

    Keywords: Biological Risk, Surveillance, Cockroach, Biological Distribution, Population Establishment